Chemie

Invloed van zouten op de pH van water (geen pH-berekening)

Relatie tussen sterkte van zuren/basen en de invloed op de pH

Definitie

Wanneer een zout in water volledig oplost, kunnen de resulterende ionen het watermilieu beïnvloeden. Echter, indien het bijbehorende zuur of de bijbehorende base van een van de ionen zwakker is dan water zelf als zuur of base, zal er geen reactie optreden met water en volgt er bijgevolg geen beïnvloeding van de pH-waarde van de oplossing.

Belangrijke concepten

Zouten bestaan uit positieve en negatieve ionen die afkomstig zijn van een zuur en een base. Bij het oplossen leidt het gedrag van deze ionen tot mogelijke pH-veranderingen, afhankelijke van hun zuurte- of basesterkte. Indien een van deze ionen het conjugaat vormt van een extreem zwak zuur of base (dus zwakker dan water zelf), is het onvermogen tot protonoverdracht doorslaggevend: water is in dat geval sterker als zuur of base dan het betreffende ion, waardoor geen significant zuur-basereactie optreedt. Het resultaat is dat de oorspronkelijke pH van zuiver water behouden blijft.

Formules en berekeningen

In deze context zijn er geen pH-berekeningen van toepassing, aangezien dat type zout geen invloed uitoefent op de concentratie oxonium- of hydroxide-ionen in oplossing. Enkel een kwalitatieve inschatting aan de hand van de zuurgraad van het ion is relevant:

    Test je kennis met deze examenoefeningen